WordPress är världens mest använda plattform för att bygga hemsidor. Det är flexibelt, kraftfullt – och gratis. Men just därför är det också ett vanligt mål för spam, intrångsförsök och överbelastningsattacker. Den goda nyheten? Du behöver inte vara tekniker för att skydda din WordPress-sida.
I den här artikeln visar vi hur du med några enkla steg förbättrar säkerheten på din webbplats. Du får konkreta tips och verktyg – bland annat det smarta pluginet ASE (Admin and Site Enhancements) – som hjälper dig göra din sida både säkrare, snabbare och lättare att hantera.
WordPress står idag bakom över 40 % av alla webbplatser på internet. Det gör systemet till ett självklart mål för hackare och bottar. Många attacker riktar sig inte ens mot dig personligen – de riktar sig mot vanliga brister som:
Och det räcker med en enda brist – så kan din sida drabbas av spam, långsamhet, säkerhetshål eller till och med tas över.
Det är därför grundläggande säkerhetsåtgärder är något du bör sätta upp direkt – innan du fokuserar på innehåll och design.
Om du vill ha kontroll över WordPress utan att installera tio olika säkerhets-plugins, då är ASE ett riktigt smart val.
ASE står för Admin and Site Enhancements, och är ett litet men kraftfullt tillägg där du kan stänga av en mängd onödiga funktioner – direkt via en enkel översikt. Inget kodande. Inga konflikter.
Du får tillgång till över 40 inställningar som hjälper dig:
Här är ett urval av de funktioner du enkelt kan slå av/på:
Du kan även:
Utöver ASE bör du alltid tänka på dessa grundåtgärder:
Om du installerat WordPress med användarnamnet admin – byt det. Det är det första en angripare gissar. Skapa en ny administratörsanvändare med ett unikt namn och ta bort den gamla.
Gamla teman, tillägg och WordPress-versioner är vanliga orsaker till intrång. Logga in minst 1 gång i månaden och uppdatera allt.
Även om du inte använder dem kan de utgöra säkerhetsrisker. Rensa upp.
Om något går fel vill du kunna återställa snabbt. Många webbhotell erbjuder dagliga backuper – om inte, använd ett plugin som UpdraftPlus.
Om du inte använder ASE:s inbyggda inloggningsskydd kan du installera Limit Login Attempts Reloaded separat. Det skyddar mot upprepade felaktiga inloggningsförsök.
För de flesta mindre hemsidor räcker det med ASE + goda rutiner. Men har du en webbshop, medlemsportal eller hanterar känslig data – då kan det vara värt att även installera ett mer avancerat säkerhetsplugin som:
Tänk på att dessa tillägg är tyngre, kan påverka prestanda, och kräver mer konfigurering.
Du behöver inte installera 15 plugins eller bli expert för att göra din WordPress-sida betydligt säkrare. Det räcker långt med:
Det viktiga är inte att du har alla funktioner – utan att du tar bort de du inte behöver. Ju enklare din WordPress-installation är, desto mindre är risken för problem.
Vill du ha hjälp med att säkra din hemsida? Eller vill du att vi installerar och konfigurerar ASE åt dig direkt? Kontakta oss på kimsoft.media – så hjälper vi dig komma igång.
Vi har skapat 100-tals hemsidor till de flesta typer av företag och organisationer.